Kohtuuhintainen rakentaminen keskustelussa

Osakkeiden kauppa kiristyi

Kohtuuhintaisesta rakentamisesta on riittänyt puhetta viime vuosina. Kuntien ja valtion konkreettisia toimia kohtuuhintaisen asumisen edistämiseksi on kuitenkin ollut vaikea hyvin löytää. Sanomatalossa keskusteltiin laajapohjaisesti 22.5.2017 kohtuuhintaisesta asumisesta. Mukana keskustelussa oli edustusta kaupunkien johdosta, vuokra-asuntotoimijoista sekä mm. ulkomaan kauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Mykkänen tarjosi yhdeksi keinoksi kohtuuhintaisuuden edistämiseen pysäköintinormien poistamista. Samoin keinoina hän mainitsi toimistorakennusten asumiskäyttöön muuttamisen nopeuttamisen ja helpottamisen.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kehotti kuntia normitalkoisiin ja purkamaan omaa normistoaan mm. liittyen pysäköintiin ja julkisivuihin. Normitalkoiden lisäksi Pokka nosti esiin kuntien tonttitarjonnan lisäämisen.

Mitään uutta ei ainakaan Rakennuslehden artikkelin perusteella keskustelussa tuotu esiin. Samat asiat ovat pyörineet julkisuudessa vuosikausia. Tonttitarjontaa on joissain kunnissa saatu lisättyä, mutta mihinkään muuhun en ole törmännyt. Tämä lienee nykyajan suomettumista. Kaikki tietävät lainsäädännön ja rakennusjärjestysten pitävän sisällään suoranaisia hölmöyksiä, mutta purettuakaan pykäliä ei saada.