Kuluttajien luottamus jatkaa vahvana – oma talous askarruttaa

Kuluttajaindeksi

Tilastokeskus julkaisi kesäkuun kuluttajien luottamusindikaattorin. Toukokuun ennätyslukemaan 24,1 verrattuna pakitettiin hiukan 23,9:ään, mutta silti touko-kesäkuun lukemat ovat koko mittaushistorian 1995-2017 korkeimmat. Luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,0 ja viime kesäkuussa luku oli 14,9.

Kuluttajien luottamusindikaattorin osatekijät ovat odotukset oman talouden kehittymisestä, Suomen talouden kehittymisestä, työttömyyden kehittymisestä ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista. Muutokset kesäkuun osatekijöihin olivat pieniä. Kuitenkin kevään aikana odotukset oman talouden kehittymisestä ovat heikentyneet. Päinvastoin vahvistuneet ovat jo vuoden ajan näkemykset Suomen talouden ja työttömyyden kehittymisestä. Työttömyyden vähenemiseen itse asiassa uskotaan nyt enemmän kuin kymmeneen vuoteen ja kuva Suomen taloudesta on paras seitsemään vuoteen. 45 % vastaajista uskoi työttömyyden vähenevän ja 50 % vastaajista uskoi Suomen talouden kehittyvän suotuisasti.

Lainan ottamisen arvioi kannattavaksi 73 % vastaajista, kun pitkän ajan keskiarvo on 62 %. 62 % piti ajankohtaa oikeana säästämiselle ja 65 %:lle kotitalouksista oli jäänyt rahaa säästöön.

Linkki koko juttuun Tilastokeskuksen sivuille.