Miten valita paras kiinteistövälittäjä?

Harva haluaa edes yrittää myydä huoneistoaan, kiinteistöään tai vapaa-ajan rakennustaan itse. Kokenut, tehokas ja hyvät verkostot omaava kiinteistövälittäjä tekee asuntokaupat helpoiksi ja nopeiksi. Halpa välityspalkkio ei tuo välttämättä lainkaan säästöä, pikemminkin päinvastoin. Jos joudut kahden asunnon loukkuun, joudut pahimmassa tapauksessa maksamaan kahden asunnon vastikkeet, lainan lyhennykset ja korot. Jos vaikuttaa siltä, että hieman kalliimpaa välityspalkkiota pyytävä välittäjä tai välitysliike saisi asuntosi nopeammin kaupaksi, kannattaa ilman muuta valita se.

On toki tärkeää, että sinun ja kiinteistövälittäjän kemiat kohtaavat. Yhteistyönne voi kestää kuukauden, pari tai jopa pidempään, jos asuntosi on sellainen, ettei sille ole ostajia jonoksi asti. Yhteydenpito ja asioista sopiminen on mukavampaa, kun sinun on helppo olla kiinteistönvälittäjän seurassa, ja tämä herättää sinussa luottamusta. Makuasioilla on siis väliä, mutta alle on listattu myös muita asioita, joita ottaa huomioon välittäjää valitessa. Kysy rohkeasti, ja vaadi tarvittaessa perusteita. Voit suhtautua kiinteistövälittäjän valintaan kuten työhaastatteluun, sillä sinähän kiinteistövälittäjän palkkion maksat omista rahoistasi. Vain hyvin harvoin on tilanteita, joissa ostaja on laittanut kiinteistövälittäjän etsimään itselleen sopivan asunnon luvaten maksaa välityspalkkion.

Kousteusvaurio kylpynuoneessa

Hyvä kiinteistövälittäjä saa asunnon nopeasti kaupaksi

Avainsanoja nopeisiin ja hyviin kauppoihin ovat myyntihenkisyys ja sosiaaliset taidot, etenkin neuvottelutaidot. Myyjän kaupantekotaitoja ja -mahdollisuuksia voi arvioida esimerkiksi sen perusteella, kuinka hyvin tämä on tavoitettavissa. Jos joudut soittelemaan tai lähettämään hänelle sähköpostia lukuisia kertoja ilman että saat vastausta, se ei lupaa hyvää. Myyjältä menee varmasti monta kauppaa sivu suun, jos hän ei vastaa potentiaalisten ostajienkaan yhteydenottoihin.

Vaistoihinkin kannattaa luottaa. Jos välittäjä on aidosti kiinnostunut asiakkaasta ja asiakkaan kohteesta, hän saa varmasti vakuutettua myös ostajaehdokkaat kohteen hankkimisen kannattavuudesta. ”Renkaanpotkijat” eli välinpitämättömiltä vaikuttavat välittäjät eivät luultavasti tule laittamaan kaikkia paukkujaan asuntosi kauppaamiseen. Aina parempi, jos kiinteistövälittäjästä välittyy suorastaan palava into asuntojen myyntiin. Asiakkaat kuitenkin ärsyyntyvät liiasta tuputtamisesta, joten kohtuus kaikessa. Liikoja lupailevat välittäjät ovat myöskin epäluotettavan oloisia.

Kokemusta, koulutuksia ja muiden asiakkaiden antamia suosituksia ei kannata väheksyä. Kysy tuttaviltasi suosituksia. Plussaa tulee siitä, jos myyjä pystyy suunnittelemaan myynnin etenemisen täysin vapaasti toimeksiantajan kanssa, eli että välitysliikeketju ei pakota johonkin tiettyyn muottiin. Huomio kuitenkin, että kaikkia rutiineja ei voi välttää. Hyvän kiinteistövälittäjän tunnistaa siitä, että hän osaa kysyä kaikkia tarvitsemiaan tietoja (kuten tiedustella taloyhtiön tulevista remonteista ja sen taloudellisesta tilanteesta sekä pyytää isännöitsijän yhteystietoja eri todistusten tilaamista varten) ja ymmärtää asunnonmyyntiin liittyvän juridiikan. Mitä paremmin kiinteistövälittäjä ottaa selvää asioista, sitä paremmin hän osaa vastata asunnonostajien kysymyksiin.

Jos etsit kiinteistönvälittäjää Tampereelta, niin tältä sivulta löydät kyllä kaikki kriteerit täyttävän välittäjän asuntosi myyntiä varten.

Hyvällä kiinteistövälittäjällä on viestintätaidot hallussa

Eli esimerkiksi tämän laatimat ilmoitustekstit ovat kattavia ja helppolukuisia. Liiat kirjoitusvirheet syövät luottamusta. Kannattaa tutustua välittäjän muihin myyntikohteisiin – miten kohdekuvaukset on laadittu, ovatko kuvat tuoreita ja houkuttelevia, ja onko kohteiden hintapyynti realistinen? Liian suuri myyntihinta vaikuttaa ostajien kiinnostukseen, ja paras myyntiaika voi mennä sivu suun. Valokuvilla on suuri merkitys ensivaikutelmaan, kohteen saamaan huomioon ja asiakkaiden ostohalukkuuteen. Hyvälle ammattilaisvalokuvaajalle kannattaa maksaa satanen tai pari laadukkaista kuvista – ne voittavat mennen tullen epäselvät kännykkäkamerakuvat. Hyvä välittäjä osaa suositella kaikkia saatavilla olevia optioita kuten remontointia ja myyntisisustusta eli -stailausta, joilla asunnon myyntihintaa voidaan nostaa ja myyntiaikaa lyhentää. Kyseen pitää kuitenkin olla suosittelemisesta, ei pakkomyynnistä. Tiedottaminen on kaiken aa ja oo, sillä asunnonmyyjä tulee pitää ajan tasalla. Se, että välittäjä ottaa yhteyttä, vaikka mitään ei olisi tapahtunutkaan, kertoo välittäjän viestintätaidoista ja siitä, että tämä on aidosti kiinnostunut asiakkaan ja tämän myyntikohteen tilanteesta.

Arvioi kiinteistövälittäjää näillä kysymyksillä

Älä valitse isointa hinta-arviota ja pienintä välityspalkkiota tarjoavaa kiinteistövälittäjää, vaan kiinteistövälittäjä, joka perustelee toimintansa uskottavasti. Hinta-arvio kannattaa perustella vastaavan kaltaisten asuntojen jo toteutuneiden kauppojen hintatilastoilla, ei mutu-tuntumalla. Tiedustele, kuinka usein välittäjä aikoo tiedottaa sinua myynnin etenemisestä. Sopikaa tästä vaikka kirjallisesti, niin vältyt turhautumiselta. Kannattaa kysellä kaikenlaista välittäjän toiminnasta – onko hänellä valmiita ostajaehdokkaita, kuinka nopeasti hän aikoo pitää ensimmäisen yleisen esittelyn, tai ovatko välittäjän käyttämät lomakkeet kuluttaja-asiamiehen hyväksymiä, jotta ne suojaavat myös asunnon myyjän oikeuksia.