Nokian asuntomarkkinat

Kaupunkina nuori, historialtaan vanha
Nokia on yli tuhat vuotta vanhan muinais-Pirkkalan aluetta. Nokia kuului vuosisatojen ajan vanhaan Suur-Pirkkalaan, joka v. 1922 jakaantui Etelä- ja Pohjois-Pirkkalan kunniksi. Pohjois-Pirkkalasta tuli kauppala v. 1937 ja vuotta myöhemmin nimi muutettiin Nokiaksi.
Nokiasta tuli kaupunki vuonna 1977.
Pinta-ala
Nokian pinta-ala on 348 neliökilometriä, josta vettä on 59 neliökilometriä. Asukkaita on 108 neliökilometriä kohti.

Nokia sijaitsee valtateiden 3, 11 ja 12 solmukohdassa ja kaupungista on hyvät kulkuyhteydet kaikkiin suuntiin. Tampereen keskusta on vain 15 minuutin ajomatkan päässä ja junat pysähtyvät Nokian rautatieasemalla usean kerran päivässä. Äkkilähtö ulkomaillekin on helppoa, sillä Tampere – Pirkkalan lentoasema sijaitsee vain 15 kilometrin etäisyydellä Nokian keskustasta.
Nokia tunnetaan vahvana teollisuuden kaupunkina, jonka maaperässä ovat Nokia-konsernin juuret. Eikä teollinen perinne ole vain historian havinaa, sillä teollisuuden työpaikkoja on edelleen lähes puolet kaikista työpaikoista. Teollisuus on edelleen tärkeä työllistäjä ja kaupungin vireyttäjä ja tarjoaa myös mahdollisuuksia kaupungin jatkuvalle kehittymiselle. Tunnetuimpia nokialaisia tuotemerkkejä lienevät Nokian Renkaat, Nanso ja Molok-syväkeräysjärjestelmät sekä paperimerkit Nessu, Embo, Emilia ja Lotus.

Nokian asukasluku 31.12.2018 oli 33 527 henkilöä ja väestö on kasvanut viime vuosina muutamalla sadalla vuosittain. Nokia on perinteisesti vetänyt puoleen lapsiperheitä ja muita väljempää asumista arvostavia. Kuvan Nokian uudisasuntotuotannon painopisteestä saa tarkastelemalla rakennusvalvonnan tilastoja:

Myönnetyt rakennus- ja toimenpideluvat 461 kpl.
Omakotitalot, 113
Rivitalot, 10
Kerrostalot, 10
Yritystilat, 14
Valmistuneet asunnot eriteltyinä (asuntoa):
Omakotitalot, 76
Rivitalot, 27
Kerrostalot, 189

Asuntojen hinnat ja keskikoot Nokialla

Vuonna 2018 Nokialla myytiin välittäjien toimesta yhteensä 522 asuntoa, joista uusia asuntoja oli 105 kpl. Myyty asunto oli keskimääräisesti 81 neliöinen, kun taas uusi asunto oli keskimäärin 58 neliöinen. Jos verrataan uusia valmistuneita ja myytyjä asuntoja Tamperelaisiin vastaaviin, niin Nokialla koko oli keskiarvoltaan 14 neliötä suurempi eli käytännössä kolmio, kun Tampereella keskiarvoasunto oli kaksio. Hinnaltaan uusi asunto maksoi Nokialla keskimäärin 2922 € neliöltä, kun Tampereella se maksoi 4366 € neliöltä.

Nokian kaupunginosat

2000-luvun alussa Nokian pientalorakentaminen suuntautui Taka-Lauttalan alueelle. Alue sijoittuu Porin Yhdystien rajaamalle alueelle Nokian keskustan puolelle. Porin Yhdystietä pitkin pääsee nopeasti Tampere-Pori -tielle, kun taas toista kautta Tampereen suuntaan kulkiessa joutuu kulkemaan Nokian keskustan läpi. Taka-Lauttalan alueella on omakoti-, rivi- ja paritaloja.

Ylöjärven, Tampereen Ikurin ja Nokian rajojen yhtymäpistettä nimitetään Kolmenkulmaksi. Kolmenkulmalta suoraan Nokian keskustaa kohti, Tampereen ohitustien Nokian puolelle moudostui muutamassa vuodessa Välimaan asuinalue. Alueella on omakotitaloja sekä yhtiömuotoisia pientaloja. Välimaan alueelta pääsee helposti ja nopeasti Tampereen ohitustielle, mutta valtaosa kulkijoista käyttää omaa autoa.

Kymmenisen vuotta sitten aloitettiin Nokialla Harjuniityn alueen rakentaminen. Harjuniitty sijoittuu Porin Yhdystien vastakkaiselle puolelle Taka-Lauttalaan verrattuna. Näin kulkureititkin ovat yhtenevät Taka-Lauttalan kanssa. Joukkoliikenne toimii alueella hyvin. Nokian keskustaan on matkaa noin 3 km. Harjuniittyyn on rakennettu myös päiväkoti ja yhtenäiskoulu (1.-9. luokka). Harjuniityssä on kaikkiaan jo noin 2500 asukasta.

Sammaliston alue sijaitsee Tampere-Rauma valtatien eteläpuolella. Alue rajoittuu Pyhäjärveen. Sammalistoa on rakennettu viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana ja selkeästi suurin osa asunnoista on omakotitaloja. Sammaliston alueen kauppa-asiointiin on parhaat edellytykset Citymarketin ympäristössä.

Nokian keskustassa on rakenteilla useita kerrostaloja ja mm. Nanson teollisuusalueelle odotetaan rakentuvan tiiviitä ja korkeita kerrostaloja lähitulevaisuudessa. Keskustan lähelle rakennettu Prisma-keskus liikuttaa keskustan asiakasvirtoja vanhasta keskustasta Tampereen suuntaan.

Nokian kaupunki on mukana Tampereen seudun lähijuna -projektissa.

Omia kokemuksia Nokiasta

Kun rakensimme ensimmäistä omakotitaloamme, niin asuimme vajaan vuoden Nokian keskustassa vuokralla. Nokian keskusta on tuon ajan jälkeen (vuosi 2006) tiivistynyt ja toisaalta asuinalueet ovat kehittyneet voimakkaasti. Nokian keskustassa on monipuolinen uimahalli ja tämän lisäksi Pyhäjärven rannassa on Edenin kylpylä. Näissä molemmissa riittää tekemistä ja Nokialla asuessamme käytimme usein molempien palveluita. Jäähalli ja urheilukenttä ovat aivan keskustan välittömässä läheisyydessä. Oman asumisen lisäksi olen rakentanut Nokialle myyntiin omakotitalon ja kiinteistönvälittäjänä tehnyt kauppaa sekä omakotitaloista, tonteista, rivitalo-osakkeista että kerrostalo-osakkeista.

Tero Naskali, tero.naskali@remax.fi, 045 276 6559